Retinol versus Retinal

Vitamine A is de gouden standaard in anti-aging. We hebben vitamine A dan ook niet voor niets opgenomen in onze CSA-filosofie.

Voordelen

Vitamine A heeft heel veel voordelen voor je huid. We hebben ze hieronder even voor je op een rijtje gezet:

  • vernieuwt de huid;
  • verhoogt de collageenproductie;
  • vermindert acne;
  • vervaagt fijne lijntjes en rimpels;
  • verheldert de huidteint.

Vormen van vitamine A

Vitamine A komt in veel verschillende vormen voor. Zo heb je de bekende vormen: retinol en retinoïnezuur, maar je hebt ook de ‘volgende generatie’ moleculen zoals retinaldehyde (retinal) en retinyl-retinoaat.

Nu willen wij voor jou vandaag het verschil tussen Retinol en Retinal duidelijk maken. Het kiezen voor Retinol en Retinal (of welke vorm van vitamine A dan ook) hangt af van je huidtype, huidconditie en eventueel je huidprobleem. Hoewel Retinal en Retinol op een vergelijkbare manier werken, hebben ze een aantal verschillen die ze geschikt maken voor verschillende huidaandoeningen.

Hoe werkt vitamine A?

Voor we ingaan op wanneer je het beste Retinal of Retinol kunt gebruiken, willen we je kort uitleggen hoe vitamine A werkt. Veel vormen van vitamine A kunnen namelijk niet gelijk door de huid worden gebruikt, maar moeten eerst worden omgezet. Alle vormen van vitamine A moeten worden omgezet naar retinoïnezuur. Retinoïnezuur is de actieve vorm van vitamine A.

Voor Retinol betekent dat het de volgende stappen moet ondergaan voordat het kan worden gebruikt voor de huid, namelijk: van Retinol, naar Retinal en uiteindelijk naar Retinoïnezuur.

Retinal hoeft slechts één omzetting te ondergaan naar Retinoïnezuur. Dit betekent dat Retinal sneller resultaat kan bieden. Retinal werkt dan ook 11x sneller dan Retinol.

Welke vorm kies ik voor mijn huid?

Door de snelle werking van Retinal is het perfect voor mensen die graag snel huidverbetering willen zien wat betreft het verminderen van fijne lijntjes en rimpels.

Daarnaast heeft Retinal antibacteriële eigenschappen waardoor het perfect is voor mensen met onzuiverheden en acne. Bij voortdurend gebruik vermindert het de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor puistjes.

Retinol is geschikt voor een wat jongere huid, die wel behoefte heeft aan anti-aging, maar nog niet direct extreme huidverjonging nodigt heeft.

Zijn er bijwerkingen?

Zowel Retinal als Retinol kunnen in het begin milde irritatie geven. Deze irritatie ontstaat wanneer het te snel of in een te grote hoeveelheid is aangebracht. Om die reden is het van belang om vitamine A geleidelijk toe te voegen aan je huidroutine.

Hoe gebruik ik vitamine A?

Het is dus belangrijk het gebruik van vitamine A op te bouwen, dit doe je door vitamine A  de eerste twee weken, twee keer per week aan te brengen. De twee weken hierna breng je het om de andere nacht aan en vervolgens ga je over naar het aanbrengen van iedere nacht. Op het moment dat je huid de vitamine A aan kan, kun je beginnen met een product met een hogere sterkte vitamine A.

Uiteraard willen we je ook meegeven dat het belangrijk is om altijd overdag een zonbescherming te gebruiken wanneer je een vitamine A product gebruikt. Vitamine A maakt namelijk de huid gevoeliger voor zonlicht.

Gebruik jij al een vitamine A product in je skinroutine?

Geef een reactie