Mannenhuid VS vrouwenhuid

Huid = huid

Zo simpel is het en om die reden adviseren wij onze CSA-filosofie aan iedereen, dus ook de mannenhuid. Wij geloven dat elke huid behoefte heeft aan: vitamine C + zonbescherming overdag en vitamine A in de avond.

Echter zijn er wel een aantal fysiologische verschillen tussen de vrouwen- en mannenhuid, die we hieronder voor je hebben beschreve.

Hormonen

Het grootste verschil tussen de mannen- en vrouwenhuid heeft te maken met hormonen.

Hormonen zijn namelijk de baas als het gaat om het bepalen van de anatomie van de huid, niet alleen tijdens de pubertijd, maar ook zeker daarna. Qua hormonen speelt testosteron bij mannen een grote rol. Dit geslachtshormoon wordt aangemaakt in de testikels en de bijnierschors. Testosteron wordt door het enzym 5-alpha reductase omgezet in dehydro testosteron (DHT). Deze hormonen oefenen invloed uit op o.a. de talgafscheiding, zweetproductie en haargroei.

Bij vrouwen spelen oestrogeen en progesteron juist een grote rol in de hormoonhuishouding.

Talgproductie

Naast hormonen is talg ook een verschil tussen de mannen- en vrouwenhuid. Talg wordt geproduceerd door talgklieren en houdt onze huid zacht en soepel en beschermt de huid. Talg is dus zeker nodig. Echter, een overactieve talgproductie zorgt voor mee-eters, vergrote poriën en acne.

Hormonen kunnen er dan ook voor zorgen dat talgklieren qua omvang toenemen, maar ook dat de talgproductie toeneemt.

Mannen hebben over het algemeen grotere poriën dan vrouwen en scheiden ook meer talg af. Dit komt door dat mannen een hoger niveau aan DHT hebben. Het blijkt zelfs te zijn dat mannen 4x meer talg hebben dan vrouwen.

Het geheime wapen om de talgproductie te normaliseren is vitamine A. Retinaldehyde is een vorm van vitamine A, waarvan bewezen is dat het direct antibacterieel werkt. Crystal Retinal bevat retinaldehyde is dan ook perfect in te zetten bij huidtypen die last hebben van onzuiverheden of acne.

De talgproductie van mannen blijft vrij constant gedurende hun hele leven, terwijl de talgproductie varieert op korte termijn, denk hierbij aan ovulatiecycli. Op lange termijn neemt het bij vrouwen af naarmate vrouwen ouder worden. Zo ervaren veel vrouwen na de menopauze dat hun huid minder talg produceert en dat dit kan leiden tot problemen met droogte in de huid.

Gezichtshaar

Over het algemeen hebben veel mannen gezichtshaar. Wanneer het baardhaar wordt geschoren geeft dit een peelend effect aan de huid, wat in sommige gevallen schadelijk kan zijn voor de huid. Het kan namelijk de huid vatbaar maken voor irritaties of ontstekingen. Het kan leiden tot droogte, roodheid, ingegroeide haren en zelfs overgevoeligheid voor producten, die naderhand worden aangebracht.

Vitamine A is hier heel helpend bij: het zorgt namelijk voor celvernieuwing, waardoor de natuurlijke afweer van de huid wordt hersteld. Het aanbrengen van zonbescherming na het scheren is heel belangrijk, omdat door scheren de huid extra gevoelig wordt voor de zon.   

Door het scheren van de huid wordt dus de bovenste huidbarrière verwijderd, producten die nadien worden aangebracht, zullen daardoor in een hoger tempo de huid doordringen. Dit kan dan ook de reden zijn waarom mannen vaak meer gevoeligheid ervaren bij het aanbrengen van actieve producten.

Dikte van de huid

De huid van mannen is over het algemeen 25% dikker dan de huid van vrouwen. Mannen hebben in feite een hogere collageendichtheid. De dikte van de mannenhuid neemt lineair af over de jaren heen, vanaf 25 jaar. Terwijl de vrouwenhuid constant blijft tot de leeftijd van circa 50. Dit wordt in verband gebracht met de menopauze, waardoor er een verstoring is in de hormoonhuishouding. Tijdens de menopauze neemt Hydroxypoline, dit is een belangrijk onderdeel in de aanmaak van collageen (eiwit die zorgt voor stevigheid in de huid), af.

Waarom zijn wij ervan overtuigd dat de CSA-filosofie voor zowel mannen als vrouwen geschikt is?

Vitamine C helpt o.a. bij de vorming van Hydroxyproline. Daarnaast stimuleert vitamine A de collageenproductie. Als laatste zorgt de zonbescherming dat de huid wordt beschermd tegen UV-stralen.

Wist je dat de mannenhuid gevoeliger is voor UVA en UVB schade (zonschade)? Daarom moeten zij nog nauwkeuriger zijn met het beschermen van de huid tegen de zon.

Geef een reactie