Fabels en feiten over acne

Er is online veel informatie te vinden over acne, maar wat is nu waar en wat juist niet? Hieronder geven we je het antwoord:

De zon vermindert acne

Dit is een fabel! Veel mensen met acne zien hun huid verbeteren als ze op vakantie gaan naar de zon, dit komt doordat de UV-stralen het immuunsysteem onderdrukken. Dit betekent dus ook de reactie van uw lichaam op puistjes, waardoor er minder roodheid en ontstekingen zichtbaar zijn. Echter, dit is maar van korte duur en wel om twee redenen:

  • de zon droogt de huid uit, waardoor de talgklieren als reactie hierop meer talg zullen gaan produceren. Hoe meer talg, hoe groter de kans op puistjes.
  • zodra je huid de UV-stralen voelt, treden er allerlei processen in werking waardoor de huid dikker wordt. Dit is een reactie van de huid om je DNA te beschermen tegen de negatieve effecten van de zon.
  • doordat de huid dikker wordt en de talgklieren meer talg gaan produceren, wordt de kans op ontstekingen vergroot. De talg kan moeilijk afvloeien, waardoor er snel verstopping optreedt in de porie.
  • ondanks dat het op korte duur lijkt dat de zon ontstekingen vermindert, zorgt het op lange termijn juist voor meer ontstekingen. Daarnaast vergroot de zon de kans op post-inflammatoire hyperpigmentatie.

 

Chocolade zorgt voor puistjes

Wetenschappelijk is het niet bewezen dat chocolade zorgt voor puistjes. Wel weten we dat voeding met veel suiker en/of vet de talgproductie kan verhogen, waardoor ontstekingsreacties in het lichaam worden bevorderd.

Aan een puistjes zitten, zorgt voor meer puistjes

Feit én fabel. Het hangt er vanaf op welke manier de ontsteking wordt weggehaald.  Op het moment dat het puistje op een verkeerde manier wordt weggehaald, kan het zorgen voor schade in de huid. Ons advies: laat ontstekingen weghalen door een professional. Hij/zij weet hoe ze deze op de juiste manier kan weghalen, waardoor de huid weer sneller in balans komt.

Om puistjes te voorkomen moet je de huid uitdrogen

Dit is ook een fabel. Bij het aanpakken van acne staan 3 factoren centraal: reguleren van de talgproductie, verwijderen van dode huidcellen en het aanpakken van de propioni bacterie (lees hier meer over in ons vorige blog – klik hier).

Wanneer je de huid te veel uitdroogt, raakt de huid nog meer uit balans. Als reactie hierop kunnen talgklieren meer talg gaan produceren om de huid weer in balans te krijgen. Terwijl talg reguleren juist 1 van de 3 factoren is die moet worden aangepakt om puistjes te verminderen.

Heb jij nog een stelling, maar weet je niet of het een fabel of feit is? Laat het ons weten!

Geef een reactie