Om er jonger uit te zien, is er meer nodig dan alleen het verminderen van fijne lijntjes en rimpels. Ook pigmentvlekken geven de huid een ouder uiterlijk. Zowel UVA- als UVB-stralen (zonlicht) dragen bij aan het ontstaan van pigmentvlekken, maar gelukkig zijn pigmentvlekken goed te voorkomen door het gebruik van de juiste anti-agingmiddelen, zoals goede zonbescherming.
Wat is hyperpigmentatie precies? En hoe ga je veroudering van je huid door de zon tegen? Daar vertellen we je graag meer over!
Huidveroudering door hyperpigmentatie; hoe ontstaat het?
Door de juiste zonbescherming te gebruiken, worden we meestal egaal bruin. Dit komt door pigment, een kleurstof die door melanocyten (oftewel pigmentcellen) in de huid wordt aangemaakt. Soms blijft er een donkere vlek achter op de huid, dit noemen we hyperpigmentatie. Bij hyperpigmentatie is dat gedeelte van de huid een stuk donkerder dan de rest van de huid. Er ontstaat dan een verkleuring, deze kan bruin, grijs of zelfs zwart zijn.
De meest voorkomende hyperpigmentaties ontstaan onder invloed van hormonen, een huidontsteking of ultraviolette straling. Maar er zijn verschillende vormen van hyperpigmentatie; allemaal met een andere oorzaak. Hieronder lees je daar meer over.
Hormonale hyperpigmentatie
Als er tijdens de menstruatie of zwangerschap een teveel aan oestrogeen (vrouwelijke hormonen) in het lichaam aanwezig is, kan dit leiden tot een vorm van hyperpigmentatie dat melasma heet. Gelukkig verdwijnt melasma (vaak) vanzelf, dit kan alleen wel enkele maanden tot jaren duren…
Hyperpigmentatie door een ontsteking
Deze reactie van de huid heet post-inflammatoire hyperpigmentatie en treedt op nadat een puistje of wondje is genezen. Door de ontsteking kan de huid een teveel aan melanine aanmaken. De ontsteking en pigmentatie kunnen verergeren als je de acnéhuid beschadigt. Weet dus goed wat je doet als je de acné gaat behandelen. Twijfel je? Laat dit dan door een huidspecialist doen!
Hyperpigmentatie door UV-straling
Van die heerlijke, warme zonnestralen worden we vrolijk én bruin. Dat laatste komt door cellen met de naam: melanocyten. Deze melanocyten maken pigment aan, oftewel melanine. Melanine geeft een bruine kleur en maakt de huid dikker, wat bescherming biedt tegen de sterke uv-straling. Maar het kan ook hyperpigmentatie veroorzaken, daarom is een goede zonbescherming onmisbaar.
Huidveroudering door UVA-straling en UVB- straling
UV staat voor Ultraviolet. Zonlicht bestaat voor zo’n 95% uit UVA-straling en voor zo’n 5% uit UVB-straling. Een goed ezelsbruggetje om te onthouden wat het verschil is: de A staat voor Aging (verouderen) en de B voor Burn (verbranden).
UVA-straling (Aging) dringt diep in je huid door. Een teveel van dit licht kan je huid beschadigen en zelfs leiden tot huidveroudering en huidkanker.
UVB-straling (Burn) zorgt voor verkleuring en kan je huid verbranden. Maar het heeft ook een positieve werking: het helpt de huid met het aanmaken van vitamine D.
De sleutel tot anti-aging is zonbescherming!
Wil je een stralende, jong uitziende huid? Zorg dan dat je pigmentvlekken zoveel mogelijk voorkomt, deze laten je huid er namelijk ouder uitzien. Ondanks dat het niet onmogelijk is om pigmentvlekken te verminderen, is voorkomen altijd beter dan genezen.
Bescherm je huid tegen de schadelijke invloeden van de zon door dagelijks gebruik te maken van een goede zonbeschermer. Of je nu de zon ingaat of niet, een zonbeschermer gebruiken zou net zo normaal moeten zijn als tandenpoetsen. Zorg wel dat je een goed product gebruikt en consistent bent met het aanbrengen ervan. Als je je hieraan houdt, is zonbescherming het allerbeste anti-agingmiddel!
We hebben zonbescherming (sunscreen) dan ook niet voor niets opgenomen in onze CSA-filosofie.
Welke zonbescherming heb jij nodig?
Dat is afhankelijk van je huidtype en van de kracht van de zon. De meeste huidtypes hebben op een gemiddelde dag voldoende aan SPF 30, maar rossige en lichte huidtypes hebben vaak wel SPF 50 nodig.
Wat zegt een SPF-factor?
De factor geeft aan hoeveel UVB-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming. Hoeveel bescherming je huid nodig heeft, is afhankelijk van de kracht van de zon en je huidtype. Aangeraden wordt om je in het zonnetje iedere twee uur in te smeren met minimaal SPF 30 om hyperpigmentatie, huidveroudering en verbranding te voorkomen.
Anti-aging zonbescherming van Medik8
Medik8 biedt precies de juiste producten om jouw huid optimaal te beschermen tegen de zon. Het ruime assortiment dagcrèmes biedt de hoogste 5*-rating van ultra UVA-bescherming. Daarnaast zijn er de breedspectrum Medik8-zonbeschermers, die zowel bescherming bieden tegen UVA- als tegen UVB-straling. Dit draagt bij aan het voorkomen van huidveroudering.
Wist je dat Medik8 een speciale lijn heeft ontwikkeld om pigment aan te pakken?

Joy Bossenbroek – La Joie