De belangen van exfoliëren

Van nature verwijdert de huid dagelijks zelf haar dode huidcellen, maar dit proces kan echter door schadelijke externe factoren verstoord worden. Denk hierbij aan zonneschade, luchtvervuiling of door een huid die uit balans is (te droog of te vet). Als de huid zich niet meer van de dode huidcellen ontdoet, dan resulteert dit in verstopte poriën, puistjes en andere onzuiverheden. Tevens kan de huid een doffe en oneffen teint krijgen. Je kunt de huid een handje helpen door te exfoliëren.

Exfoliëren

Exfolieren is niet hetzelfde (wat veel mensen wel denken) als scrubben, waarbij er dode huidcellen van de huid worden verwijderd, maar wordt er gebruik gemaakt van (fruit)zuren, die in bepaalde mate de verbinding tussen de dode huidcellen en de bovenste huidlaag doet oplossen.

Hierdoor laten de dode huidcellen vanzelf los, zonder dat hiermee de huid onnodig wordt beschadigd. Exfoliëren zorgt er ook voor dat de vochthuishouding en de conditie van de huid verbetert. De huid wordt sterker en zal beter herstellen. Hierdoor worden rimpels minder diep en vervagen huidverkleuringen, zoals pigmentvlekken. Correct exfoliëren leidt tot een stralende en egale huid!

In een exfoliant zit een actieve stof die de dode huidcellen verwijdert en ook bepaalde voordelen biedt voor de huid. De zuren waar we het dan over hebben zijn: AHA en BHA, waar AHA de afkorting is van alphahydroxyzuur en BHA van betahydroxyzuur.

Voordelen van AHA

AHA is oplosbaar in water en daardoor geschikt voor de droge huid of een huid met zonneschade. Dit komt doordat bij een droge huid de dode huidcellen zich met name opstapelen op de bovenste laag van de huid en deze gemakkelijk met een werkzame stof, zoals glycolzuur (AHA) of melkzuur (AHA) verwijderd kunnen worden. Tevens gaan de werkzame stoffen tekenen van veroudering tegen, hydrateert het de huid en zorgt voor een gezonde en frisse uitstralin

Voordelen van BHA

BHA is daarentegen in olie oplosbaar en daardoor beter geschikt voor de gevoelige en vette huid met puistjes en mee-eters. Daarnaast kan salicylzuur (BHA) ook een positief effect hebben op een gevoelige huid met rosacea. Door te exfoliëren met BHA verwijder je dode huidcellen zowel op de huid als diep in de poriën. Doordat BHA de poriën binnendringt, kan het ook puistjes en mee-eters tegengaan die daar ontstaan. Het werkt op die manier preventief, ontstekingsremmend en ook anti-bacterieel.

Soorten exfolianten

Niet iedere huid is hetzelfde, dus niet iedereen kan tegen alle soorten exfolianten. Het is daarom van belang om hiermee op te bouwen. Bij Medik8 kan dit perfect worden gedaan d.m.v reinigingen met zuren en behandelingen waarin fruitzuren (in een lager percentage) worden gebruikt. Wil je echt voor de ultieme glow gaan of een diepliggend huidprobleem aanpakken? Dan is een chemische peelingkuur, perfect geschikt voor jouw huid(behoefte). Ben je al bekend met 12 Weeks to WOW? Lees er hier alles over.

Zo is het ook mogelijk om thuisproducten te gaan gebruiken met AHA en BHA zuren. Zorg er wel voor dat je altijd een SPF gebruikt (zonbescherming). Dit omdat zuren de huid wat gevoeliger maken voor zonlicht.

Gebruik jij al een exfoliant in jouw skincare routine?

Charlotte Jacobsen – Skin Beauty

Geef een reactie